Botronic ili Botronik ili Botroniks: elektronski sklopovi sistema automatizacije
Sremska Kamenica-Srbija Tel:0642664273 (radni dan 11-15h) email:botronik@gmail.com
Sajt je namenjen isključivo srednje i visoko obrazovanim kadrovima iz oblasti elektronike i elektrotehnike (inzenjeri, tehničari, električari). Dokumentacija i informacije su za navedenom nivou znanja.

BSR350-RKD: SMS Kontroler Alarmna SMS dojava: Temperatura+Vlaga (vlaznost vazduha)+Kontakt+Relejni izlaz
Botronik SMS Kontroleri Primene: SMS Alarmna dojava prekoracenja zadtih vrednosti temperature i vlaznosti vazduha + direktna daljinska kontrola rada potrosaca (grejanje (vikendice), hladjenje, klimatizacija, navodnjavanje, resetovanje daljinskih uredjaja i sl. + alarmna SMS dojava otvaranjem kontakta (kao samostalni alarmni sistem ili dodatak na postojece alarmne sisteme). Tiha alarmna dojava...
Karakteristike:
Napajanje: 220V (iz adaptera u kompletu) ili 12VDC/1A iz drugog izvora napajanja
Izlaz: 1 x Relejni 3A/230V - Senzor: DHT22-digitalni senzor temperature+vlaznosti vazduha
Kuciste: RK12 za montazu na DIN sinu 35mm ili prema zelji

Komplet BSR350-RKD: SMS Kontroler sa stap antenom, mrezni adapter, senzor DHT22 sa 2m kabela i uputstvo za upotrebu - cena: €140
Dodatna oprema - isporuka na zahtev:
Spoljnja magnetna antena na kabelu duzine 2m - obavenzno kod montaze uredjaja u metalna kucista (elektro ormani i islicno) - cena: €15
RC flter - obavezan dodatak ako se pogoni kontaktor / skloka na 220V (vezuje se paralelno pogonskom namotaju kontaktora A1/A2) - cena: €2
PS-DIN-12V/1,3A - Industrijsko prekidacko napajanje u kucisti za montazu na DIN-35mm sinu - cena: €15

Opis: SMS alarmna dojava zadatih granicnih vrednosti temperature i vlaznosti vazduha + dojava otvaranja kontaktnog ulaza + komanda relejnim izlazom.

SMS alarmna dojava Temperature i Vlage: Senzor DHT22 (vidi uputstvo u prilogu)

SMS Komanda izlazom (Relay1): Slanjem SMS poruke A/a (VELIKO SLOVO UKLJUCI - MALO ISKLJUCI) ukljuci/iskljuci se odgovarajuci izlaz i dobija povratna SMS poruka o izvrsenoj komandi.
Primer SMSa: A (ukljuci izlaz1)
Primer SMSa: a (iskljuci izlaz1)
Promena stanja oba izlaza se memorise te kod prekida/povratka napajanja postavljaju se u zadnje memorisano stanje.

SMS alarmna kontakt dojava (kontaktni ulaz AK1): Otvaranjem alarmnog kontakta dojava se vrsi na memorisane tel. brojeve. Zatvaranje kontakta ne salje SMS. Ako nema memorisanih brojeva nema ni alarmog SMSa! Ako se ne koristi - kratkospojiti!

SMS upis tel. brojeva za alarmne dojave (do 3 broja): Brojevi se upisuju u formatu *tx= (redni broj), +381 (Srbija), 63 (mreza ALI BEZ NULE NA POCETKU) i broj telefona.
Primer SMSa: *t1=+381631234567 (prvi alarmni broj)
Primer SMSa: *t2=+381642222222 (drugi alarmni broj)
Primer SMSa: *t2= (obrisan drugi broj)

SMS Zahtev izvestaja o trenutnom stanju: Slanje ? (Upitnik) ili S
Primer SMSa: ? (Upitnik)

Dodatne-Servisne SMS komande:
- Zvono (poziv) zajedno sa alarmnom SMS dojavom:
Primer SMSa: *zv=1 (Aktivan poziv-zvono)
Primer SMSa: *zv=0 (Poziv-zvono iskljuceno)
U slucaju aktivnog poziva - ne javljati se na poziv - nepotrebno trosenje kredita!
-Proizvodni reset: *** (3 zvezdice = proizvodni reset bez povratnog SMSa ALI BRISE SVE UPISANE VREDNOSTI-servisna opcija).
- Kod slanja SMSa sacekati odgovor te slati sledecu komandu - jedan SMS=jedna komanda!
- Slanje SMS komandi je moguc sa bilo kog broja dok je prijem alarmnih poruka samo na memorisane brojeve.
- Za ogranicenja-dodatne zahteve u komunikaciji konsultovati operatera cija se SMS kartica koristi.

Digitalni Senzor Temperature i Vlage vazduha (DHT22-AM2302 digitalna 1-WIRE komunikacija):
Karakteristike:
Merni opseg Temperature: -40/80C tacnost +/-0,5C
Merni opseg Vlaznosti: 0-100%RH tacnost +/-2%
Kalibracija: Proizvodno kalibrisan u navedenim granicama
Prikljucenje: standardni 3-zilni kabel (za duzine do par metara) ili oklopljeni-sirmovani kabel za vece duzine (oklop-sirm spojiti sa GND).
Ogranicenja: Senzor nije predvidjen za koriscenje u prostorima gde ima kondenzacione vlage (ulazak vode u senzor) ili amonijaka (npr. farme za uzgoj svinja)!

Prikaz vrednosti u SMS poruci:
Temp(C)=x (merna Temperatura u step. C)
(SetT: *TL=x *TH=x) (Zadate donja(*TL)/gornja(*TH) alarmne granice za Temperaturu
Humi(%)=x (merna Relativna vlaznost vazduha u %)
(SetH: *HL=x *HH=x) (Zadate donja(*HL)/gornja(*HH) alarmnbe granice za Vlagu)

SMS upis-zadavanje alarmnih-granicnih vrednosti:
Zadavanje za obe vrednosti (Temperaturu i Vlagu) je u CELIM brojevima (za Temperaturu u celim stepenima Celzijusa a za Vlagu u celim %RH (procentima relativne vlage vazduha) i to:
Za Temperaturu u opsegu -50 do 150 (radni opseg senzora je -40 do 80C te zadate vrednosti van radnog opsega su nedostizne i bice ignorisane - nacin kako da se iskljuci gornja/donja alarmna dojava):
Primer SMSa: *TL=-10 (donja granica za Temp.)
Primer SMSa: *TH=55 (gornja granica za Temp.)
Za Vlagu u opsegu -50 do 150 (radni opseg senzora je 0-100% te zadate vrednosti van radnog opsega su nedostizne i bice ignorisane - nacin kako se iskljucuje gornja/donja alarmna dojava):
Primer SMSa: *HL=10 (donja granica za Vlagu)
Primer SMSa: *HH=99 (gornja granica za Vlagu)

Slanje alarmne SMS dojave vrsi se samo kod prelaska mernih vrednosti (temperature i/ili vlage) van zadatih granica! Povratkom mernih vrednosti u zadate granice SMS se ne salje!

SMS upis osetljivosti (vremena odziva - broj merenja) senzora (*SI=X (X=1-100):
Merenje sa senzora se odvija svakih 15sek. Moze se definisati koliko puta za redom neka od granicnih vrednosti mora biti uzastopno aktivna da bi se poslala alarmna dojava.
Primer SMSa: *SI=4 (ako su 4 uzastopna merenja (4*15=60sek.) van zadatih granica salji alarmnu dojavu)

Prekid komunikacije sa senzorom: U slucaju prekida komunikacije sa senzorom (ostecenje senzora, neispravnost, prekid kabela i sl.) Nakon 5min. Salje se alarmna dojava U kojoj su obe merne vrednosti =-99 (Temp(C)=-99 Humi(%)=-99)

Prikljucni vodovi senzora se mogu produziti standardnim kabelom (3x0,5mm2) do nekoliko metara. Za vece duzine koristiti oklopljni-sirmovani kabel (oklop-sirm se spaja sa GND vodom senzora).

 

Uredjaj koristi bilo koju MIKRO-SIM karticu a cena SMS poruka je standardna (nema posebnog servisa). Nema ogranicenja u pozivnim brojevima (moze se koristiti i u drugim drzavama kao i u medjudrzavnoj komunikaciji).

Instalacija SIM kartice (telefonskoog broja) UREDJAJ KORISTI MIKRO-SIM format kartice:
-SIM karticu pre stavljanja u GSM modem formirati i ostvariti barem jedno slanje/prijem SMS poruke na standardnom telefonu (provera ispravnosti komunikacije)
- ISKLJUCITI UREDJAJ SA NAPAJANJA! (Rad pod naponom ostecuje uredjaj i karticu!)
- Otvoriti kutiju uredjaja (odvijanjem vijka na gornjoj strani uredjaja te skinuti pokplopac kutije)
- SIM karticu postaviti u metalni SIM mehanizam koji se nalazi na unutrasnjoj strani leve uspravne stampane ploce u unutrasnjosti uredjaja (leve uspravna stampana ploca, CIP-SIM kartice okrenut levo-marker SIM kartice (zakoseni ugao) ne ulazi u mehanizam nego druga strana! Gurnuti karticu do kraja i u tom polozaju ostaje. Kod vadjenja kartice prvo je malo pritisnuti ka unutra te pustiti-kartica malo izadje iz mehanizma te je potom izvaditi.
Prikljucenje na napajanje: Uredjaj se napaja jednosmernim naponom 8-15VDC/1A ili iz mreznog adaptera u kompletu.
Radna spremnost: Kod prikljucenja na napajanje nakon 1min. uredjaj je spreman za rad. Za proveru ispravnosti (prijema-signala, mreze, kartice) potrebno je pozvati broj u uredjaju - ako je sve u redu cuje se zvonjenje (u telefonu)!
Relejni izlaz (Relay1): Radni kontakti relea za max opterecenje do 3A/230V.
Montaza: Uredjaj je predvidjen za montazu na standardnu DIN sinu 35mm. (lepljenjem GSM modema za upravljacku kutiju ili uz pomoc prilozenih drzaca). Kod motaze unutar metalnih razvodnih ormana/kucista koja su uzemljena potrebno je koristiti dodatnu-spoljnju antenu (kontaktirati proizvodjaca).
Ostale napomene:
- Uredjaj je osetljiv na izvore smetnji (el. motori, sklopke, trafoi i sl.) ! POSEBNO GA NE MONTIRATI U BLIZINI ENERGETSKE SKLOPKE - KONTAKTORA! Ako se koriste energetske sklopke-kontaktori na 220V pozeljno je paralelno namotaju (spulni) kontaktora dodati RC filter (redna veza: kondenzator 100nF/275V + otpornik 100oma/1W).GORE